Friday, April 8, 2022

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ Γ. Σ. ΤΗΣ 3ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022


Από το Προέδρο της Γ.Σ. κ. Γεώργιο Καρύδη

Αγαπητά μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ

Αγαπητοί συμπάροικοι, 

Όπως είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με τα Κοινοτικά, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, έγινε η πρώτη μετά την πανδημία Γενική Συνέλευση της ΕΚΜΜ, όπου συζητήθηκαν πολύ σπουδαία για την Κοινότητά μας θέματα. 

Λόγω του περιορισμένου από τους Εσωτερικούς Κανονισμούς χρόνου, οι εργασίες της δεν ολοκληρώθηκαν στις 20 Μαρτίου και γι’ αυτό συνεχίστηκαν στις 3 Απριλίου.

Αισθάνθηκα τιμή όταν με μεγάλη πλειοψηφία, τα 200 περίπου μέλη που παραβρέθηκαν, με εξέλεξαν Πρόεδρο αυτής της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία προσπάθησα να είμαι όσο πιο αντικειμενικός είναι δυνατόν.

Παρά το τεταμένο κλίμα που επικρατούσε, και την σοβαρότητα των θεμάτων που συζητήθηκαν, από κοινού με τον Γραμματέα κ. Νίκο Μαύρο, κατά γενική ομολογία, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ καλά και έτσι όλοι, εκπρόσωποι της Διοίκησης, και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, καθώς και όλα τα μέλη που πήραν τον λόγο, είχαν την δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα μέσα στα πλαίσια των χρονικών περιορισμών που καθιερώθηκαν στην αρχή της Συνέλευσης.  

Ως τόσο, την Κυριακή 3 Απριλίου όταν συζητείτο το 6ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, δηλαδή εκείνο της «ερωτήσεων των μελών,» αν και ο κατάλογος των μελών που περίμεναν να υποβάλουν ερωτήσεις, ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, ένα μέλος επικαλούμενο «διαδικαστικούς λόγους», πήρε τον λόγο προκειμένου όπως είπε προφορικά, να υποβάλλει πρόταση «περί σχηματισμού  επιτροπής έτσι ώστε να  εξετάσει το πραγματικό κόστος κατασκευής του Ιερού Ναού της Κοιμήσεώς της Θεοτόκου, επειδή έχει παρατηρηθεί ότι δεν συμφωνούν στο τελικό ποσό όσοι μέχρι τώρα έχουν εξετάσει τα σχετικά στοιχεία».

Θεώρησα όχι μόνο λογικό αλλά και δίκαιο βάσει των εσωτερικών κανονισμών, το αίτημα αυτό, αφού πράγματι η διαπίστωσή του ήταν ακριβής. Ετσι ζήτησα από το μέλος να υποβάλλει στο προεδρείο εγγράφως, την σχετική του πρόταση.

Πράγματι σε λίγη ώρα κατατέθηκε στο προεδρείο μία γραπτή  πρόταση που ήταν πολύ διαφορετική εκείνης  που προφορικά είχε αναφερθεί.

Έτσι μεταξύ των άλλων ζητούσε:

«Σχηματισμό Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής, που θα έχει δικαίωμα πρόσληψης ειδικών εξωτερικών λογιστών-ελεγκτών, με σκοπό να φέρει πόρισμα σε μια μελλοντική ειδική Γενική Συνέλευση, και  θα μπορεί να ξοδέψει και έως $100.000» ελέγχοντας εξονυχιστικά τους εξής φακέλους.

α) Κόστος κατασκευής του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,

β) Κόστος κατασκευής πεζογέφυρας Αγίου Γεωργίου,

γ) Μεταφορά της Στέγης Ηλικιωμένων στην ιδιοκτησία της ΕΚΜΜ

Αρχικά είπα ότι «η πρόταση γίνεται δεκτή και τίθεται σε συζήτηση» αιτιολογώντας μάλιστα το δικαίωμα των μελών της Συνέλευσης να παίρνουν σχετικές αποφάσεις για οποιανδήποτε θέματα προκύπτουν ή απορρέουν από την συζήτηση ενός θέματος που αναφέρεται στην ατζέντα.

Κατόπιν, και αφού άκουσα και την άποψη του Δ.Σ., αναλογίστηκα ότι αυτό το τόσο μεγάλο και σοβαρό θέμα δεν θα έπρεπε να εξεταστεί τόσο βεβιασμένα και μάλιστα περιθωριοποιώντας την Εξελεγκτική Επιτροπή, η οποία μόλις λίγο πριν, μας είχε πληροφορήσει ότι εξετάζει και αυτούς τους φακέλους. 

Επιπλέον, μπαίνοντας σε μια προεκλογική περίοδο, η οποιαδήποτε απόφαση θετική ή αρνητική δεν θα συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή τους, ίσως διχάσει  περισσότερο την παροικία και δημιουργήσει σημαντικές έχθρες μεταξύ των μελών της ΕΚΜΜ με αποτέλεσμα να αποσπάσει την προσοχή και τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κοινότητά μας. 

Όμως ο σημαντικότερος λόγος, για τον οποίο είπα ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση, ήταν  ότι  η ίδια Γενική Συνέλευση στις 20 Μαρτίου είχε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και επομένως και όλα τα μη λειτουργικά έξοδα στα οποία αναμφίβολα συμπεριλαμβάνονταν σε αυτά και οι $100.000. Δηλαδή, δεν γίνεται μια συνέλευση να βάζει φρένο στο Δ.Σ, για ό,τι αφορά τα μη λειτουργικά έξοδα και η ίδια συνέλευση ταυτόχρονα να ζητά έγκριση ειδικού προϋπολογισμού  $100,000 για εξονυχιστικό έλεγχο των τριών αυτών φακέλων, που έτσι και αλλιώς εξετάζονται.

Περιέργως, όταν ανακοίνωσα την απόφασή μου να μην γίνει αποδεκτή η πρόταση, διαπίστωσα ότι προξένησε μεγάλη αναστάτωση και μέλη της συνέλευσης αλλά και της διοίκησης, ξεσηκώθηκαν και όχι μόνο δεν με άφηναν να ολοκληρώσω το σκεπτικό της απόφασης μου, αλλά φωνάζοντας είχαν μετατρέψει την αίθουσα από χώρο συνεδριάσεως σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Ανησυχώντας για τα επακόλουθα, αφού άλλωστε δεν μπορούσε να γίνει συζήτηση επί της προτάσεως και ψηφοφορία, κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων του προέδρου της ΓΣ, πήρα την απόφαση να διακόψω την συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης, η οποία σε λίγο θα ολοκλήρωνε τις εργασίες της.

Πιστεύω ότι λόγω του κλίματος της αντιπαράθεσης που επικρατούσε εκείνη την στιγμή, ενήργησα σωστά και υπεύθυνα. Επ΄ αυτού μπορεί να διαφωνούν ορισμένοι, και φυσικά έχουν αυτό το δικαίωμα και είναι σεβαστό, αλλά ας συμφωνήσουμε επί τέλους, ότι άλλο είναι οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις επί θέσεων και άλλο οι φωνασκίες που εύκολα μετατρέπονται σε διαπληκτισμούς.

Και επί τέλους, γιατί τα μέλη που θεώρησαν αντικανονική την απόφασή μου, δεν υπέβαλαν εναντίον μου μομφή, προκειμένου να εξέλεγαν Πρόεδρο, ο οποίος θα ικανοποιούσε το αίτημά τους;  

Και κάτι άλλο. Αν δεν μας ικανοποιεί ο έλεγχος που συνεχίζεται από την Εξελεγκτική Επιτροπή, μπορεί να γίνει αν η επόμενη διοίκηση το αποφασίσει, ή αν το απαιτήσουν 100 μέλη καλώντας ειδική Γενική Συνέλευση. Πιστεύω ότι πρέπει  στον μέλλον να γίνει ο έλεγχος για τα θέματα που το μέλος αναφέρθηκε αλλά ακολουθώντας την σωστή και τυπική διαδικασία.

Στην Κοινότητα όλοι μας λίγο πολύ γνωριζόμαστε. Δεν ωφελούν οι διχασμοί και οι διχόνοιες. Τολμώ να τονίσω ότι εγώ όσο και ο κ Νίκος Μαύρος, είμασταν από τους πρώτους που αναλύσαμε τα στοιχεία  και αφού διαπιστώσαμε ότι το έργο της ανοικοδόμησης της Εκκλησίας στοίχησε πολύ περισσότερα των όσων η Διοίκηση είχε αρχικά αναφέρει, δημοσιεύσαμε επώνυμα  και ο καθένας μας ξεχωριστά, τα στοιχεία που εντοπίσαμε. 

Ως εκ τούτου, δεν αποδέχομαι την κατηγορία «της προσπάθειας συγκάλυψης» που μέσω φωνασκιών άκουσα και μάλιστα από άτομα που μου ζητούσαν να συμβάλω σε μία παρανομία, αφού η ίδια η Γ.Σ, με την καταψήφιση του προϋπολογισμού που είχε προηγηθεί, είχε απαιτήσει να μην ξοδέψει η Διοίκηση ούτε ένα δολάριο πέρα των λειτουργικών εξόδων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των απαράδεκτων φωνασκιών ήταν πολλά μέλη που περίμεναν υπομονετικά να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους προς το Δ.Σ. να στερηθούν αυτού τους του  δικαιώματος.

Επί πλέον να μην συζητηθεί το «θέμα 7» της ημερήσιας διάταξης που είναι «Νέα Θέματα.» 

Εκτός αυτών, λυπάμαι που ελάχιστα μέλη της συνέλευσης αλλά και της διοίκησης κατάφεραν να αμαυρώσουν μια Γενική Συνέλευση που είχε διαρκέσει οκτώ ώρες, και όλα είχαν την σφραγίδα της δημοκρατικής έκφρασης που είναι καιρός από κοινού με την διαφάνεια να επανέλθουν στην Κοινότητά μας, αν πραγματικά θέλουμε να πάμε μπροστά.

Θεωρώ ότι η αυτή δημόσια τοποθέτησή μου, είναι απαραίτητη για να διευκρινίσω τα της απόφασής μου προς όλα τα μέλη της Κοινότητας και κυρίως εκείνα που μου έκαναν την τιμή και με εξέλεξαν Πρόεδρο της Γ.Σ.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλα τα μέλη που σεβάστηκαν την έδρα, και έτσι συνέβαλαν να διεκπεραιωθούν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της 20ης Μαρτίου που δυστυχώς αμαυρώθηκαν λίγο πριν λήξει πανηγυρικά και μέσω χειροκροτημάτων όπως θα έπρεπε.

Δράττομαι επίσης της ευκαιρίας να ζητήσω από όλους τους συμπαροίκους να  γραφτούν μέλη της Κοινότητας, ή να ανανεώσουν την συνδρομή τους, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη να ενισχύουν το έργο της Κοινότητάς μας και να συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση της 12ης Ιουνίου 2022. 

Κατ’ άλλα, εύχομαι σε όλους, συμφωνούντες και διαφωνούντες με την απόφασή μου Καλή Ανάσταση και χρόνια πολλά.


ΥΠΟΓΡΑΦΗ


No comments:

Post a Comment